Το Φαράγγι του Ασωπού , είναι γνωστό σε πολλούς ορειβάτες, φυσιολάτρες, οικολόγους κ.λ.π. της περιοχής μας και τελευταία σε πολλούς άλλους αφού από το 1996 ο Ορειβατικός Σύλογος Λαμίας καθιέρωσε και πραγματοποιεί κάθε χρόνο το πέρασμά του με τη συμμετοχή πολλών Ορειβατικών Συλλόγων της Χώρας μας ( εκτός από την περσινή χρονιά που δεν πραγματοποιήθηκε ). Υπάρχει πράγματι , όπως φαίνεται και από την ετήσια αύξηση της συμμετοχής τους, μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είναι αξιόλογο φαράγγι μεγάλου φυσικού κάλλους -ένα δώρο της φύσης - μάλιστα τόσο κοντά μας , απέχει από τη Λαμία 30 χιλιομ. περίπου, που αξίζει το κόπο να το επισκεφθεί κάθε ΄Έλληνας και ξένος ορειβάτης - φσιολάτρης. Έτσι με τη θερμή συμπαράσταση των Τοπικών Αρχών και ιδιαίτερα του Δήμου Γοργοποτάμου και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, ο οποίος αναλαμβάνει και τη φιλοξενία των ορειβατών που συμμετέχουν στο πέρασμα του φαραγγιού, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη με αφετηρία το χωριό Σκαμνό (120 κάτ. και υψομ. 560 μ. ). Τη δε παραμονή το βράδυ οι ορειβάτες που καταφθάνουν από διάφορα μέρη της χώρας, συγκεντρώνονται και κατασκηνώνουν σε κατάλληλους χώρους του χωριού, φιλοξενούμενοι πρόθυμα κι ευχάριστα από τον Εκπ/κό Σύλλογό του με παραδοσιακό φαγητό, άφθονο κρασί κι εξαίρετο κέφι με χορούς και τραγούδια, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ευχάριστη νότα, όλοι αδελφωμένοι. Το πρωϊ με την αυγούλα ακολουθούν το κατηφορικό δασικό δρόμο που αρχίζει από το κέντρο του χωριού περνώντας από το μικρό εκκλησάκι του ΟΣΕ Άγιο Ευστάθιο, μέχρι πιο κάτω στη γέφυρα της Παπαδιάς (μήκους 300μ. και ύψους 70μ. ) .
Η γέφυρα αυτή πήρε την ονομασία από μια παπαδιά γειτονικού χωριού που σκοτώθηκε πέφτωντας από ένα γκρεμό στη περιοχή αυτή, όταν έμαθε ότι τον νέο που σκότωσε άθελά της ήταν ο μονάκριβος γιός της.
Εδώ πιά αφήνουμε το χωματόδρομο και ακολουθούμε το Πεζαντόρεμα, όπως λέγεται από ντόπιους, που κατεβαίνει από το χωριό Οίτη (150 κατ. και υψομ. 680 μ.) και συνεχίζουμε παράλληλα προς το ρέμα βαδίζοντας πότε αριστερά και πότε δεξιά και μέσα στη κοίτη του για δύο (2) χιλιόμετρα περίπου, ώσπου φθάνουμε στο σημείο ενώνεται με τον Ασωπό, ο οποίος κατεβαίνει, όπως είπαμε, με τα ορμητικά νερά του από τη Παύλιανη. Ακριβώς εδώ μετά την καμπή στη θέση αυτή η χαραμάδα του Ασωπού αλλάζει κατεύθυνση προς Β -ΒΑ - αρχίζει το ονομαστό Φαράγγι.
Στο σημείο λοιπόν της καμπής του Ασωπού οι ορειβάτες κάνουν μια μικρή στάση για προετοιμασία γιατί πορεία πια αρχίζει υποχρεωτικά μέσα από την κοίτη με το νερό , πέτρες και άμμο.
Σε λίγο η κοίτη στενεύει και αριστερά -δεξιά μας υψώνονται κατακόρυφοι βράχοι πάνω από τα κεφάλια μας στενεύοντας έτσι στην κοίτη, που το πλάτος της σε μερικά σημεία γίνεται 3-4 μέτρα, όπου σχηματίζονται μικροί καταρράκτες και λιμνούλες και το νερό ξεπερνάει το ένα μέτρο, γι΄αυτό χρειάζεται και κατάλληλη ενδυμασία. Η διαδρομή εντός και εκτός του φαραγγιού είναι μαγευτική. Αριστερά και δεξιά μας στις όχθες του, από την αφετηρία ως το τέλος της, υπάρχει πλούσια και ποικίλη βλάστηση από διάφορα φυλλοβόλα και μη δέντρα και θάμνους από τις φυλλωσιές των οποίων ακούγεται το κελάηδημα πολλών ωδικών πουλιών του δάσους και κάνουν έτσι πιο ευχάριστο το πέρασμά μας. Μετά από αρκετή πορεία μέσα στο νερό ανοίγεται το μέρος γιατί η κοίτη φαρδαίνει αρκετά και την οποία αφήνουμε ανάλογα πότε αριστερά και πότε δεξιά. Πιό κάτω όμως πάλι στενεύει η κοίτη γιατί ορθωνονται κι άλλοι απότομοι βράχοι ώσπου σε λίγο πια βλέπουμε τη Σιδερόπορτα, όπου σημαίνει και το τέλος της διαδρομής μας. Εδώ υπάρχει και η γέφυρα Ασωπού της παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας - Αθηνών. Οι διάφορες εναλλαγές του φυσικού αυτού τοπίου με τους ψηλούς κι απόκρημνους βράχους, τη στενότητα της κοίτης, τους καταρράκτες και λιμνούλες, το κελάρυσμα του νερού που ρέει, την αγριότητα της γύρω φύσης (τοπίου), τη παρθένα και καταπράσινη βλάστηση στις όχθες του, το άλλοτε κλειστό ή ανοιχτό ορίζοντα , το κελάηδημα των πουλιών, δίνουν στο κάθε ορειβάτη- φυσιολάτρη μια μοναδική εικόνα αισθητικής ομορφιάς και ικανοποίησης.
Έτσι λοιπόν τελειώνει η ωραία και εντυπωσιακή αυτή διαδρομή του Ασωπού, ικανοποιώντας άριστα όλους στην πολύωρη και θαυμάσια αυτή ορειβατική πορεία μέσου του φαραγγιού, του οποίου η συνολική διάρκειά της είναι περίπου 4 ώρες. (πηγές: Μπότσης Δημ. Ορειβάτης- Δάσκαλος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου