Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ιστορική Αναδρομή Νεοχώρι Δομοκού

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ

Σήμερα πνιγμένο μέσα στο πράσινο και σε υψόμετρο 720 μέτρων περίπου το Νεοχώρι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όθρυς (μυθικό βουνό γνωστό με τις μάχες των Τιτάνων). Απέχει από τη Λαμία 41 χιλιόμετρα.
Περίπου λίγο πριν το 1800 έχουμε τα πρώτα δείγματα κατοίκησης του χωριού. Παλαιότερα υπήρχαν τρεις οικισμοί στα όρια του δάσους Νεοχωρίου που οι Τούρκοι πιθανόν τους ανάγκασαν να συγκεντρωθούν σε αυτή τη θέση που βρίσκεται το χωριό σήμερα. Έτσι μπόρεσαν να τους ελέγξουν και να σταματήσουν τις επιδρομές από τους ληστές οι οποίοι ζούσαν μέσα στο πυκνό δάσος της περιοχής αυτής.
Οι Νεοχωρίτες πήραν μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Είναι γνωστά τα ονόματα του χωριού μας που πήραν μέρος στην Επανάσταση κατά των Τούρκων το 1878 λίγο πριν την απελευθέρωση (1881).
Το παρόν έδωσαν οι Νεοχωρίτες και στους Βαλκανικούς πολέμους και μετέπειτα στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο με πολλές απώλειες.
Τραγική στιγμή ήταν το κάψιμο του χωριού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο από τους Ιταλούς και η εγκατάσταση αυτών στη Λαμία.
Με νέο ξεκίνημα το 1950 επιστρέφοντας στο χωριό οι Νεοχωρίτες ξαναδημιουργήθηκαν μέσα από τις στάχτες. Μέχρι που η Χούντα το 1967 και μετά τους ανάγκασε όλους στην εσωτερική μετανάστευση. Με στρατιωτικό νόμο απαγόρευσε την κοπή ξύλων από το ΄΄Συνιδιόκτητο΄΄ δάσος. Τα οποία μετέφεραν με τα ζώα τους στα φούρνια της Λαμίας. Από αυτή τη δουλειά έβγαζαν λίγα χρήματα τα ΄΄προς το ζην ΄΄ πολλοί χωριανοί!!!!
Λίγοι μόνιμοι κάτοικοι έμειναν από εκεί και πέρα. Μετά την μεταπολίτευση είχε αδειάσει το χωριό. Περισσότεροι εγκαταστάθηκαν ξανά στη Λαμία και άλλοι έφυγαν για την Αθήνα.
Σήμερα το Νεοχώρι με το πολύ καλό κλίμα και τη δροσιά που διαθέτει τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί τα τελευταία χρόνια τόπος ξεκούρασης και διακοπών των ντόπιων για αρκετές μέρες. Αφού πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανακαινίσει τα σπίτια τους και με τα καινούργια που έγιναν, έχουν αλλάξει την όψη του χωριού. Κάθε καλοκαίρι σφύζει από ζωή, με πολλά παιδιά να παίζουν στη πλατεία.
Με τη βοήθεια του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου το καλοκαίρι στο χωριό γίνονται πολλές εκδηλώσεις με στόχο να φέρει τους νέους ανθρώπους αλλά και τους μεγάλους κοντά στις ρίζες τους. Ο σκοπός είναι να διαδώσει στους νέους τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι ο χορός που γίνεται περίπου στο τέλος Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου κάθε χρόνο στη πλατεία του χωριού που μαζεύει πάνω από 1500 άτομα και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί. Καθώς επίσης και το παραδοσιακό πανηγύρι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στο εκκλησάκι της Παναγιάς που γίνεται κάτω από τη δροσιά των δέντρων σε ένα χώρο απείρου κάλλους. Ο οποίος χώρος και με την διαμόρφωση της Ανάβρας τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο έχει αναβαθμιστεί αρκετά. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό χρειάζεται και άλλες επεμβάσεις π.χ. με τα τσιμεντένια τραπέζια, ώστε να μην αλλοιώνεται η αισθητική του περιβάλλοντος χώρου.
Το Νεοχώρι αποτελεί σήμερα ένα από τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Δομοκού. Απέχει από το Δομοκό περίπου 33 χιλιόμετρα και σύμφωνα με τις εκλογές τα τελευταία χρόνια μετά τη συνένωση με τον Καποδίστρια συμμετέχει στο Δ.Σ. του Δήμου πάντα με εκλεγμένους 2 Δημοτικούς Συμβούλους Νεοχωρίτες. Από τη συνένωση αυτή το χωριό έχει ωφεληθεί πάρα πολύ, σε όλους τους τομείς.
Τέλος το Δάσος ΄΄Σαναϊλας΄΄ που αγόρασαν οι πρόγονοί μας από τους Οθωμανούς Φεουδάρχες είναι από τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία (συνιδιόκτητο που ανήκει στην ολότητα των κατοίκων Νεοχωρίου). Ότι απέμεινε από την ανεξέλικτη υπερεκμετάλλευση της ξυλείας από τους εμπόρους με την αδιαφορία του συνεταιρισμού…. Είναι ο μοναδικός πλούτος και η μεγάλη κληρονομιά. Εδώ μπαίνει ένα πρόβλημα προς όλους μας για το ΄΄τι΄΄ τελικά θα αφήσουμε σαν παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: