Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

φαράγγι κιτιός (πηγές Ενιπέα)


Νεοχώρι-Παναγιά-Κιτιός


Φαράγγι ΄΄Κιτιός΄΄ (πηγές του Ενιπέα) 
 Απέχει 4 χιλιόμετρα από το Νεοχώρι. Από τις πηγές αυτές παίρνει πόσιμο νερό ο Δομοκός και πολλά χωριά του γύρω από το Δήμο Δομοκού. Από το Νεοχώρι φτάνουμε στη θέση Παναγιά .Μετά από 50 μέτρα από το εκκλησάκι της Παναγιάς στρίβουμε δεξιά και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων αφού διασχίσουμε τα χωράφια φτάνουμε με καλό δρόμο στο ποτάμι. Ακριβώς στη διασταύρωση με το ποτάμι αφήνουμε το αυτοκίνητο. αριστερά μας ανεβαίνουμε μέσα στη κοίτη του ποταμού , όπου σε λίγα μέτρα πιο πάνω θα συναντήσουμε πολύ αξιόλογη βλάστηση. Το πρώτο  θέαμα είναι ο πλάτανος γέφυρα που είναι στολισμένος παντού με κισσό , είναι ξαπλωμένος και το χειμώνα που έχει πολύ νερό το ποτάμι αποτελεί πέρασμα των ζώων. Πιο πάνω αριστερά θα συναντήσουμε ένα τεράστιο μαύρο βράχο που αποτελεί για αρκετά μέτρα ένα αξιόλογο πέρασμα παράλληλα με τη μια πλευρά της κοίτης του ποταμιού. Ο βράχος αυτός έχει αρκετές μικρές σπηλιές και είναι καταφύγιο άγριων πουλιών γεράκια κ.λ.π., προσφέρεται και για αναρρίχηση.
Στη δεξιά πλευρά της κοίτης θα δούμε αμέσως μετά ένα όμορφο καταρράκτη να πέφτει από αρκετό ύψος στο ποτάμι.. Συνεχίζοντας το ποτάμι βλέπουμε αρκετά μεγάλα και γέρικα πλατάνια με το ριζικό τους σύστημα να έχει αποκαλυφθεί από τη δύναμη του νερού και να δημιουργεί εικόνες όπως κορμί και πρόσωπο γυναίκας , άγρια ζώα κ.λ.π. . Από τη δεξιά πλευρά όπως περπατάμε μέσα στη κοίτη συναντάμε διάφορα σπήλαια με αρκετούς πολύ αξιόλογους σταλακτίτες και εδώ η φαντασία μας οργιάζει. Σε λίγα μέτρα πιο πάνω η διαδρομή αυτή τελειώνει όταν συναντάμε από τη δεξιά πλευρά ένα μεγάλο  βράχο και  μπορούμε εκεί ακριβώς στο στάλο από τα πρόβατα να επιστρέψουμε πίσω. Ανεβαίνοντας τον όχθο συναντάμε ένα περιβόλι με καρυδιές εκεί υπάρχει δρόμος που αν συνεχίσουμε παράλληλα με το ποτάμι επιστρέφουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε.

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Η χαμάδα της τζιάς

 Η χαμάδα της τζιάς
 πληροφορίες στη δνση: WWW.kickstarter.com/projects/acornns/i-love-acorns


οι βελανιδιές της τζιάς και ο εθελοντισμός

Οι εθελοντές ΠΡΕΠΕΙ:


1. Να είναι τουλάχιστον 18 ετών

2. Να μπορούν να μείνουν το ελάχιστο 1 εβδομάδα

Οι εργασίες περιλαμβάνουν συλλογή βελανιδιού και εξοικείωση με τις βασικές τεχνικές προετοιμασίας του καρπού για βρώσιμη χρήση (κουλουράκια κλπ). Θέλουμε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με ανθρώπους ενθουσιώδεις.

Συλλογή καρπού

Μέθοδοι συντήρησης

Αποφλοίωση

Ξεπίκρισμα, άλεσμα

Τεχνική αποξήρανσης με τον ήλιο

Σχεδιασμός και πειραματισμοί με νέα προϊόντα με βάση το βελανίδι

ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΑΠΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ :
 α) Αλεύρι χωρίς  γλουτένη. Το αλεύρι είναι η βάση για σειρά προϊόντων όπως φαγώσιμα προϊόντα cookies κ.λ.π.
β) το λάδι : Είναι πρωτεϊνούχο με υψηλούς δείκτες μαγνησίου και βιταμίνη c
1) λάδι για το μπάνιο
2) σαπούνι και αφρόλουτρο
3) απολεπτικό σαπουνιού
4) λάδι για ζωοτροφή
5 γλυκά, ζυμαρικά, για φωτισμό

Εξοπλισμός και Μηχανήματα  για μια τέτοια καινοτόμο προσπάθεια: 
1) πρέσα λαδιού
2) ξηραντήρια
3) μήλος, αποφλοιωτής
4) διαχωριστής