Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Μονοπάτια του Καλλιδρόμου


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ-ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ

Το Καλλίδρομο είναι βουνό της Φθ/δας – μήκους 35 χιλ. Περίπου- στην ανατολική προέκταση της Οίτης, με ψηλότερη κορυφή τη Γκιόζα ή Σταυρός(1400μ.).
Στα βορινά το Καλλίδρομο έχει όρια τον κάμπο του Σπερχειού, στα δυτικά χωρίζεται από την καταπράσινη Οίτη με τη μεγάλη και απόκρημνη χαράδρα- φαράγγι του ποταμού Ασωπού που έχει τις πηγές του πάνω από την Παύλιανη. Ενώνεται δε με αυτή με ένα χαμηλό διάσελο στα 600 μ. κοντά στο χωριό Οίτη και στα νότια σβήνει στο μικρό κήπο του Κηφισού.
Από τη βασική γραμμή του βουνού ξεκινούν στα βορινά δυο ράχες, η μια καταλήγει στη κορυφή Καστράκι (1.051 μ.) και η άλλη αποτελεί το Ελαφοβούνι ύψους 1.144μ.
Σε γενικές γραμμές το βουνό αυτό έχει πολλές προσβάσεις, εύκολες διαβάσεις- διασχίσεις και ιδιαίτερα στην ψηλή ράχη.
Ο Καλλίδρομος συνεχίζεται προς Ανατολικά με χαμηλές και παράλληλες λοφοσειρές που εκτείνονται από Δυτικά προς Ανατολικά . Από αυτές η βόρεια λέγεται Κνημίδα (924 μ.). Ονομαστή επίσης ήταν η Ανοπαία Ατραπός (μονοπάτι του Εφιάλτη) από την οποία ο Εφιάλτης οδήγησε ως γνωστό τους Πέρσες το 480 π.χ. στα νώτα του Λεωνίδα.
Το όνομα του Καλλιδρόμου που του δόθηκε, εκφράζει αρκετά κατάλληλα ότι δηλαδή είναι ομαλό με εύκολες προσβάσεις σχεδόν από παντού, με εξαίρεση κυρίως στα βορινά, όπου το βουνό παρουσιάζει τις απότομες πλαγιές της κορυφής Καστράκι στα στενά των Θερμοπυλών, στο Ελαφόβουνο – πάνω από το χωριό Ανάβρα- και στη Κνημίδα πάνω από τα Καμένα Βούρλα, που έχουν απότομες κλήσεις, σάρες και βράχια και θυμίζουν τον Μελάμπυγα λίθον των αρχαίων. Παλαιότερα επικρατούσε το όνομα Σαρώματα και Νεβρόπολη. Η ονομασία αυτή σώζεται ακόμα και σήμερα, ως γνωστό, με τις ονομασίες Ελαφοβούνι και Νεβρόπολη (λίμνη) από όπου περνάει και ο κύριος άξωνας των δασικών δρόμων Ελευθεροχώρι – Μενδενίτσα. Η τελευταία αυτή ονομασία δόθηκε από τα πολλά ελάφια που ζούσαν παλιότερα σε αυτό το βουνό (από την αρχαία λέξη νεβροί δηλαδή ελάφια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: